Počinje rat naftom: Zapad obara cene kako bi Rusija bankrotirala?

SAD su pre 30 godina oborile cene energenata da unište SSSR, sad to isto rade Ruskoj Federaciji, tvrdi Patrušev.

Ako na svetu postoji strateška sirovina, onda je to nafta. Veliki pad cena ovog energenta najviše pogađa Rusiju, pa su sve češće teorije da zapadne države obaraju vrednost goriva kako bi zvaničnu Moskvu doterale do bankrota, piše Dojče vele.

Rusija 45 odsto svog budžeta finansira prihodima od izvoza energije. Pritom je cena gasa povezana sa cenom nafte – Rusiji je potrebna vrednost od oko 100 dolara po barelu da bi izbalansirala svoj budžet, piše Kurir.

Prihodi

– Ruski budžet nije dovoljno finansiran i ozbiljno je ugrožen uzmu li se u obzir i sankcije Zapada, kao i stagnacija privrede u toj zemlji. Uticaj niske cene nafte za Rusiju je znatno bolniji od sankcija Zapada – smatra Stefan Majster, analitičar Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP).
– Sjedinjene Američke Države su pre tri decenije izazvale pad cena nafte kako bi Sovjetski Savez dovele do bankrota. Neprijateljska politika SAD je nastavljena, ali sad ciljaju Rusku Federaciju jer je to jedina zemlja koja nuklearnim oružjem može da im parira – rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Dogovor dve zemlje

Na tom tragu je i izveštaj ruskog Instituta za strateške studije RIP u kom je zaključeno da je trenutni pad cena nafte plod sporazuma između SAD i Saudijske Arabije.

Hodorkovski
SANKCIJE NE RUŠE PUTINA

Nema tih sankcija kojima Zapad može da sruši Vladimira Putina, poručio je Mihail Hodorkovski, nekadašnji ruski oligarh, u intervjuu za hrvatski Globus. Nekadašnji milijarder, najpoznatiji ruski politički zatvorenik i žestok protivnik Kremlja rekao je da Rusija polako klizi u diktaturu i da on očekuje da će se uskoro protiv prvog čoveka te zemlje pobuniti srednja klasa.loading...