POČINJE SEZONA NOBELOVE NAGRADE: Prvi put posle skoro 70 godina NEĆE biti dodeljeno OVO PRIZNANJE

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počinje danas objavljivanjem laureata za medicinu, ali prvi put u skoro 70 godina neće biti dodeljena nagrada za književnost.

Nobelova nagrada
Beta

Švedska akademija koja dodeljuje nagrade, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine, podsetila je agencija Frans pres.

Nobelova sezona uvek počinje objavljivanjem laureata za medicinu. Tu nagradu su prošle godine dobila trojica američkih naučnika, Džefri Si Holu (Jeffrey C. Hall), Majkl Rozbah (Michael Rosbach) i Majkl Jang (Michael Young) za radove o biološkom satu ljudskog organizma.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina – za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za dostignuća u oblasti mira.

Povodom 300. godišnjice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.