Poharane prodavnice igračaka: Lego kocke na meti razbojnika

Prodavnice igračaka u Australiji na meti su serije krupnih krađa lego kockica, a prema rečima jednog policijskog detektiva, iza svega stoji kriminalna organizacija koja se zanima baš za Legove proizvode, pišu australijski mediji,

U poslednja dva vikenda, lopovi su u dva navrata poharali istu prodavnicu Tojvorld u saveznoj državi Vikorija. Prilikom prve krađe, kako piše list Herald san, uklonili su staklenu

ploču sa kliznih vrata, ušli u prodavnicu i ukrali lego kockice u vrednosti od 9.000 američkih dolara. Usput su uzeli i hard disk sa snimcima kamera za obezbeđenje prodavnice.

Nedelju dana kasnije sa istog mesta su uzete lego kockice u vrednosti od 4.500 dolara. Prodavnica nije stigla da zameni ukradeni hard disk, pa da lopovi budu snimljeni, javlja Radio Australija.

Vlasnik prodavnice rekao je australijskom radio 3AW da on nije jedina žrtva ovakvih napada. “U poslednjih šest meseci, manje prodavnice igračaka zadesio je čitav talas pljački. I jedina meta su lego kockice”, rekao je on.

Australijski list Ejdž počeo je da se zanima krađama lego kockica izvedenim do oktobra 2013. godine i otkrio da je ovih igračaka nestalo u ukupnoj vrednosti od 18.000 dolara – ne računajući štetu koja je u pljačkanju naneta imovini.

Australijski detektiv Ijan Proter (Ian) veruje da su bar neke od ovih krađa – uključujući poslednje dve u Tojvorldu u Viktoriji – pažljivo koordinisane.

“Zvuči kao da imamo posla sa organizovanim kriminalom na čijoj je meti Lego – kada se u obzir uzme vrsta napada, i način na koji je staklo uklonjeno”, rekao je Porter stanici 3AW.

U Velikoj Britaniji su izvedene dve krupne pljačke lego kockica – iz kamiona je ukraden prvo tovar u vrednosti od 86.870 dolara a onda tovar od 66.630 dolara.

U Americi se pre dve godine dogodila takođe krupna pljačka lego kockica, a počinilac je bio rukovodilac jedne firme u Silikonskoj dolini. On je ukrao iz jedne prodavnice ukrao Legove proizvode u vrednosti od 30.000 dolara.