Priča Gejl Čovan nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ova žena nema grudi, nema ni jajnika, ali to je ne sprečava da ima izraženo samopouzdanje.

U jednom projektu gde je učestvovalo više žena, cilj je bio da odaberu deo garderobe koji će da skinu i na taj način pokažu svoje nedostatke i ožiljke teških operacija.

U jednom segmentu svoje telo i dušu ogolila je i Gejl Čovan.

– Imam devetogodišnje blizance koji su duhoviti i magični. Sin Krid voli da nosi marokansku nošnju u školu, a ćerkica Zelda je slepa što je uvid u način na koji ona doživljava ideju stila. Obično kažemo da ‘Zelda grli beskućnike’ jer nema predrasude i prilazi svima da se pozdravi. Upoznala sam muža sa kojim sa prošla mnogo toga. Moj rak, decu koja su rođena pre vremena, smrt oba moja roditelja i Zeldinih 11 operacija na mozgu. Oba deteta su mi rođena sa toksoplazmozom, parazitom koji utiče na oči i mozak. Oba deteta imaju cevčice koje odvode tečnost iz mozga, niz vrat, imaju ih i u stomaku, a ćerka mi ima i napade. Neka cev se pomeri, inficira joj se tkivo, ponovo drenaže. Sina Krida nam tada čuvaju prijatelji. Čovek počne da se pita “zašto uvek mi” – priča o svom životu ova hrabra žena.

– Onda mi neko kaže “Bog ti da je onoliko koliko možeš da podneseš, a ja ga opsujem jer je ovo previše. Da bih naučila dete šta je šolja morala sam glavu da joj ubacim unutra i dam da se popiški na ruku da bi shvatila gde šta treba da ide – kaže ova neverovatno jaka žena.

– Odlučila sam da nakon uklanjanja grudi ne želim rekonstrukciju. To je bila pobeda mog samopouzdanja nad nesigurnošću. Dok sam odrastala ni moja majka ni sestre nismo imale velike grudi. Mama mi je savetovala da nosim brus sa jastučićima da bih delovala ženstvenije, a ja sam uvek odgovarala da sam ženstvena i bez toga. Kada je došao dan da mi se grudi uklone samo sam pomislila – pa, uklonite ih. Ovo sam ja sada i osećaj je sjajan. Ožiljci bole, a kao da ponekad osećam bradavice kojih više nema, ali u redu sam.

Nemam jajnike, nemam grudi, ali imam novo poglavlje koje sama menjam – priča Gejl.loading...