U četvrtak uveče je istekao rok za razmenu japanskog novinara i jordanskog pilota, koje drži Islamska država, za iračku teroristkinju zatvorenu u Jordanu.

Japanski zvaničnici nisu dobili bilo nakve nagoveštaje o razvoju situacije pošto su čekali do kasno sinoć, a jordanska vlada je navela da će osloboditi pripadnicu Al Kaide koja je osuđena na smrt i nalazi se u njihovom zatvoru samo ako dobiju dokaze da je njihov pilot živ.

– Nemam šta da vam kažem – rekao je jutros novinarima portparol japanske vlade Jošihide Suga.

On je ponovio da Japan ima „čvrsto poverenje” u Jordance da će pomoći da se spase japanski talac, slobodni novinar Kendži Goto.

Gotova supruga noćas je izdala saopštenje u kome moli za njegov život. To je prvi njen javni poziv za njegov život. Rekla je da nije ranije izlazila u javnost jer je pokusavala da zaštiti njihove dve ćerke, bebu i dvogodišnju devojčicu, od medijske pažnje.

– Plašim se da je ovo poslednja šansa za mog muža, i ostalo nam je još samo nekoliko sati – rekla je Rinko Jogo u saopštenju izdatom preko jedne organizacije za slobodne novinare s sedištem u Londonu.

Pozvala je japansku i jordansku vladu da sprovedu razmenu kojom bi se oslobodila oba taoca.

– Molim jordansku i japansku vladu da shvate da su sudbine oba čoveka u njihovim rukama – rekla je ona.

Islamska država juče je objavila poruku preko interneta sa slikom novinara Gotoa i, kako se veruje, njegovim glasom koji upućuje njihov ultimatum. U poruci se kaže da će jordanski pilot Muat al-Kasabeh biti ubijen ako Iračanka Sadžida al-Rišavi, osuđena zbog učestvovanja u više terorističkih napada u Amanu 2005, ne bude oslobođena na turskoj granici do zalaska sunca sinoć po iračkom vremenu. Nije bilo pomenuto da li će ona biti razmenjena s Gotom ili sa pilotom.

Jordan je saopštio da je spreman da razmeni zatvorenicu za svog pilota.

Po zalasku sunca na Bliskom istoku nije bilo nikakvih novosti o sudbini i bilo kog od dva taoca.

U jordanskoj prestonici Amanu brat pilota rekao je da porodica nema nikakav znak o tome u kojoj su fazi mogući pregovori.

– Nismo dobili nikakva uveravanja od bilo koga da je živ. Čekamo, samo čekamo – rekao je Džavdat al-Kasabeh za agenciju AP.

Juče popodne portparol jordanske vlade rekao je da je u svakom slučaju razmena na čekanju pošto otmičari nisu dali dokaz da je pilot još živ.loading...