Porošenko traži prestanak sukoba u blizini pada boinga

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je danas od svojih snaga da obustave operacije oko mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

– Zatražio sam od ukrajinske vojske da odmah obustavi svoje operacije i da se uzdrži od pucanja na oko 40 kilometara od mesta tragedije – rekao je Porošenko koji danas treba da poseti malezijskog ambasadora u Kijevu.

Savet bezbednosti UN danas treba da razmatra rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista da obezbede slobodan pristup mestu gde se srušio avion.

U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se “sve zemlje i protagonisti u regionu”, među kojima i Rusija, da “u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi” o padu aviona.

Malezijski avion s 298 ljudi oboren je u četvrtak, 17. jula, kako se veruje, raketom zemlja-vazduh iznad područja gde su se protekle nedelje vodile žestoke borbe između proruskih aktivista i snaga ukrajinskih vlasti.