POSLEDNJA FAZA TESTIRANJA: Amerikanci napravili NAJSKUPLJI ratni brod, u borbu ulazi 2020. godine (FOTO)

Džerald Ford
Wikipedia

Nosač aviona Američke mornarice „Džerald Ford“ najsavremeniji je nosač aviona u američkom arsenalu, a ujedno i najskuplji ratni brod na svetu – košta više od 13 milijardi dolara!

„Džerald Ford“ prolazi poslednju fazu tesitranja, tokom koje će se ispraviti uočeni problemi poput određenih komponenti koje su oštećene tokom testiranja, kao i katapultovi i čelične sajle za lansiranje i sletanje aviona.

Za njegov dalji razvoj određeno je još 120 miliona dolara, čime je premašena cena koju je dozvolio američki Kongres za njegov razvoj od 12,9 milijardi dolara.

Noviteti na brodu su nove i naprednije dizalice za podizanje bombi na palubu nosača aviona, koje će, kako navodi Si-En-En, ubrzati proces kačenja bombi na avione.

Problemi oko elektromagnetnog katapulta za lansiranje aviona sa palube nastali su 2015. godine. Ovogodišnji izveštaj Pentagona ukazuje na to da nosač aviona ima znatne probleme i sa radarom, zbog čega je osetljiviji na napade i ograničen tokom rutinskih operacija.

Od sitnijih problema, izveštaj ukazuje na manjak kabinskog prostora za posadu.

„Džeralda Forda“ očekuje još jedno testiranje na moru sredinom jula, koje će se obaviti u cilju utvrđivanja spremnosti nosača aviona nakon redovnog servisa.

Pre nego što bude raspoređen na svoj prvi borbeni zadatak, nosač aviona će morati da prođe i kroz test koji će pokazati kako se nosi sa eksplozijama u neposrednoj blizini trupa broda.

Najnoviji nosač aviona može da se pohvali i time da ima prvi novi dizajn ovakvog broda u poslednjih 40 godina.

Nosač „Džerald Ford“ dugačak je 335 metara, a težak više od 100.000 tona. Prema zvaničnim podacima Američke mornarice, nosač aviona naoružan je sa četiri raketna sistema odbrane, dva radarski navođena topa kalibra 20 milimetara, kao i sa četiri mitraljeza kalibra 12,7 milimetara. Na brodu ima mesta za više od 2.600 članova posade i 75 aviona.

Njegova prva borbena dejstva očekuju se 2020. godine.