Posmatrači konačno stigli do mesta pada aviona, počelo uklanjanje tela

Međunarodni posmatrači danas su došli na mesto pada putničkog aviona Malejža erlajnza koji je oboren nad istočnom Ukrajinom.

Posmarači pokušavaju da obezbede prostranu oblast koja je zastrta ostacima i leševima kako bi se mogla sprovesti kredibilna istraga o uzrocima katastrofe. U njoj je poginulo 298 putnika i članova posade, a najviše žrtava je iz Holandije.

Pristigle ekipe kreću se kroz polja kojima se širi smrad tela u stanju raspadanja, navodi agencija Asošiejtid pres.

Obaranje aviona nad regionom Donjecka, koji drže separatisti i čija oružana pobuna traje mesecima, intenziviralo je ionako veliku netrpeljivost među svim stranama u konfliktu.

Ukrajinska vlada i separatisti se međusobno optužuju za obaranje Boinga 777 raketom zemlja-vazduh.

Avion je pao blizu ruske granice. Međunarodna istraga se traži sa svih strana, ali se čuju i bojazni da je na mestu tragedije u međuvremenu intervenisano.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas da sukobljene strane treba da pregovaraju i prestanu sa borbama, saopšteno je iz Kremlja.

Do sličnog zaključka, navodi se iz istog izvora, došli su i šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

Na jučerašnjem hitnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija SAD su uprle prstom u separatiste kao krivce za obaranje aviona i ukazale da Vašington veruje kako je letelica najverovatnije srušena projektilom SA-11 i da se se “tehnička podrška ruskog osoblja” ne može otpisati.

Vlada u Kijevu tvrdi da su proruski separatisti uklonili 38 tela sa mesta gde se srušio avion i da su ih odneli u Donjeck i da sve to rade uz pomoć specijalista s jasnim ruskim akecentom.

Kijev je saopštio i da pobunjenici “traže velike transporte kako bi odneli ostatke aviona u Rusiju”.

Lider separatista Aleksander Borodaj demantovao je bilo kakvo pomeranje tela i da pobunjenici na bilo koji način ometaju rada posmatrača na terenu.

Borodaj je pozvao međunarodnu zajednicu da što pre pomogne u čisćenju pre no što se stanje tela značajno pogorša.

Ukrajina je pozvala Moskvu da pritisne pobunjenike kako bi oni garantovali međunarodnim ekspertima mogućnost da sprovedu potpunu i detaljnu istragu obaranja aviona. Slično je prethodnog dana zatražio predsednik SAD Barak Obama.