Pravo iz Holandije: Stigao je i ‘elektronski džoint’

Nakon elektronske cigarete, na redu je došao i elektronski džoint, ideja koja je potekla, kako se i moglo očekivati, iz Holandije.

Naime, holandska kompanija E-Njoint BV je razvila i proizvela prvi elektronski džoint na svetu. Prema pisanju milanskog lista Korijere dela sera, reč je o jednokratnom proizvodu namenjenom žurkama, muzičkim dešvanjima, barovima, klubovima i drugim sličnim okupljanjima.

Trenutno se proizvodi 10.000 jednokratnih elektronskih džointova dnevno koji se mogu kupiti širom Holandije na kioscima i prodavnicama duvana, a uskoro i u ostatku Evrope.

Sličan pravom džointu po dizajnu, E-Njoint je potpuno legalan jer ne sadrži psihoaktivnu supstancu THC, niti duvan, kao ni nikotin.

Prodaje se po ceni od devet evra u šest različitih voćnih mirisa. Firma E-Njoint BV planira da u budućnosti proizvede i pravi elektronski džoint koji će korisnik moći da puni tečnim kanabisom.

U pregovorima je i sa izraelskom kompanijom Tikun Olam, koja se bavi uzgojem terapeutskog kanabisa, kako bi elektronski džoint postao medicinsko pomagalo, namenjeno pacijentima u terminalnoj fazi bolesti.

“Holandija je poznata u svetu kao tolerantna i liberalna zemlja u pogledu lakih droga, a uvođenje ovog novog proizvoda predstavlja jasnu poruku: sve je okej dok ne smetate i ne ugrožavate druge i ostajete u okviru zakonski propisanih okvira”, kazao je generalni direktor holanske kompanije Meno Kontant.

“Ovo je san svakog proizvođača. Prodaja se odvija brzinom svetlosti i bez naročite reklame. A niko ne treba da brine jer ono što mi radimo nije kriminal”, dodao je on.loading...