Predsednica Litvanije: Putin radi isto što su i Hitler i Staljin

Litvanska predsednica Dalija Gribauskajte uporedila je ruskog kolegu Vladimira Putina s nacističkim liderom Adolfom Hitlerom i sovjetskim predsednikom Josifom Visarionovičem Staljinom, piše danas nemački magazin Fokus.

– To je vrlo objektivni opis onoga što Putin radi. Koristi nacionalizam kako bi vojno osvojio neku zemlju. To je tačno ono što su radili Staljin i Hitler. Takvo poređenje je potpuno odgovarajuće – ocenila je ona u intervjuu za Fokus.

Dalija Gribauskajte je rekla da ruska vojska skoro svake nedelje održava vojne vežbe u ruskoj enklavi Kalinjingradu, kod granice sa Litvanijom.

– Rusija protiv nas vodi pravi rat informacija. Moskva manipuliše ruskim manjinama u baltičkim državama i navodi ih da podrže Putinovu agresiju u Ukrajini – dodala je predsednica Litvanije. NATO je u baltičkim zemljama početkom juna pokrenuo vojne vežbe u kojima učestvuje 10 zemalja.

Rusiji je kritikovala održavanje vežbi, uz ocenu da je u pitanju “manifestacija neprijateljskih namera”. Litvanija je Moskvu “napustila” kao prva sovjetska republika posle raspada komunističkog bloka 1990, a priključila se NATO i EU 2004. godine.