Pregovori o prekidu vatre u Gazi – Džon Keri sutra u Egiptu

Državni sekretar SAD, Džon Keri, očekuje se u utorak u Egiptu, objavili su u ponedeljak egipatski mediji dok se umnožavaju pozivi za prekid neprijateljstava između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Keri je u nedelju telefonirao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da bi potvrdio da su SAD spremne da pomognu postizanje primirja, dok Izrael preti da će pojačati ofanzivu na palestinsku enklavu, tokom koje je za nedelju dana poginulo 177 ljudi.

– Keri će sutra, u utorak, biti u Egiptu radi razgovora s visokim zvaničnicima – javila je zvanična novinska agencija Mena. Taj američki zvaničnik razgovarao je telefonom u nedelju sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, o sukobu u Gazi, dodala je Mena. Hamas je u ponedeljak rekao je da će prihvatiti prekid vatre ukoliko Izrael obustavi bombardovanje Pojasa Gaze, oslobodi zatvorenike i ukine blokadu te palestinske enklave. Ali, Mushir al-Masri, poslanik i portparol Hamasa je rekao da je “isuviše rano” za razgovor o primirju.

Još jedan viši palestinski zvaničnik, govoreći pod uslovom da mu se ne objavi ime, rekao je da nije u toku nijedan “posrednički napor” međunarodne zajednice.

Izrael je odbacio mopgućnost da zaustavi svoje operacije sve dok Hamas koji kontroliše Gazu, nastavlja da raketama gađa teritoriju Izraela.