Preminuo slavni muzičar, autor pesme koja je plašila FBI

Američki pevač i pisac pesme "Louie Louie" iz 1963. godine, Džek Ilaj, preminuo je u Oregonu, prenose danas lokalni mediji u SAD.

 

Ilaj (71) tvorac je pesme grupe Kingsmen koja je postala jedan od prvih hitova rokenrola. Tu pesmu su kasnije obradili bendovi “Kless”, “Kinks”, “Dors” i pank ikona u SAD, Igi Pop.

Međutim, jedino razumljivo u pesmi “Louie Louie” je naslov. Zbog nerazumljivosti teksta, mnogi su pokušali da dešifruju poruku pesme, koja se našla u dosijeu “sumnjivih pesama” Američke federalne policije (FBI).

Pesma je bila zabranjena u američkoj saveznoj državi Indijani, jer su građani smatrali da teskt sadrži nepristojnu poruku kada se pesma uspori. U vreme Hladnog rata, pesma je izazvala sumnju kod tadašnjeg nemilosrdnog šefa FBI-a Edgara Huvera, naveli su mediji.

FBI je 2012. godine objavio dosijee koje je decenijama vodio o poznatim ličnostima. U dokumentu je 119 strana posvećeno pesmi “Louie Louie”. FBI je naveo da su tri vladine agencije bile zadužene da otkriju poruku pesme u usporenom izdanju.

Ilaj je pre nekoliko godina rekao da tekst pesme “nije poseban” već je tajna bila u akustičnim efektima. Mikrofon je visio s plafona dok je Ilaj pevao sa zabačenom glavom unazad.