Preterano: Ženama u Turskoj zabranjeno glasno smejanje!

Vicepremkijer Turske Bulent Arinč izjavio je danas u Ankari da žene ne bi trebalo da se glasno smeju na javnom mestu, da bi sačuvale 'moralnu čestitost'.

– Muškarac mora da bude moralno biće, kao i žena. Žena treba da zna šta je pristojno, a šta nije – rekao je Arinč, drugog dana Ramazanskog bajrama koji se zvanično slavi u Turskoj iako je ona po Ustavu sekularna zemlja. Po njegovim rečima, žena ne sme da se glasno smeje pred drugima, jer treba da bude pristojna u svakoj prilici. Arinčova izjava je izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama da Vlada sve više “zalazi u privatni život građana”.

„Umesto što nam delite lekcije o moralu, vratite nam ukradeni novac!”, jedna je od poruka na Tviteru sa aluzijom na sumnju o korupciji premijera Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog političkog okruženja. “Ne mogu a da ne prsnem u smeh na ovu moralnu lekciju”, piše u drugoj poruci. Arinč je poznat po savetima o pristojnosti, kako nalaže – Kuran. Na njegov savet odgovorio je i Erdoganov protivnik na predstojećim predsedničkim izborima, Ekmeledin Ihsanoglu: “Zaista nam je potrebno da čujemo veseli smeh žena”, napisao je na Tviteru. Prvi krug predsedničkih izbora u Turskoj zakazan je za 10. avgust.