Pristalice islamista likuju i ismevaju Mišel na Tviteru

Islamisti i pristalice sunitske militantne grupe inspirisane Al-kaidom 'Islamska država Irak i Levant' (ISIL) iskoristile su društvenu mrežu na internetu radi likovanja zbog zaplene iračke vojne opreme američke proizvodnje, javila je danas ruska TV 'Raša tudej'.

Pristalice ISIL-a su na Tviteru postavile u sredu fotografiju supruge američkog predsednika Baraka Obame, Mišel, prerađene u „foto šopu”, kako drži u ruci poruku „Vratite nam naš ‘hamer’” (#Bringback Our Humvee), navodi ta TV prenoseći pisanje „Njujork posta” (The New York Post).

Prerađena je čuvena prošlomesečna fotografija prve dame SAD na „tviteru” kojom je pozivala na oslobadjanje 276 učenica u Nigeriji koje je kidnapovala militantna grupa Boko haram (#Bring Back Our Girls), piše taj list.

Ruska TV na engleskom jeziku ističe da je 10. juna manje od hiljadu pripadnika ISIS-a okupiralo grad Mosul na severu Iraka u kom živi 1,8 miliona ljudi.

Grad je pao bez vidljivog otpora, a brojni irački vojnici pobegli su ostavljajući uniforme i skupocenu opremu američke proizvodnje za sobom.

Ekstremisti su slavili zaplenu američkih vozila „hamer” i tenkova, a prema nekim izveštajima i jednog helikoptera „Crni jastreb” (Black Hawk), i na „tviteru” su postavljene njihove fotografije ispred zaplenjene opreme.

Američka oprema je, prema pisanju njujorškog lista, vredna stotine miliona dolara.

– Svesni smo izveštaja o opremi – tačnije o ‘hamerima’ i fotografijama koje su postavljene na internetu – rekao je portparol Pentagona Bil Spiks za Foks njus (Fox News).

– Naravno da smo zabrinuti zbog tih izveštaja i konsultujemo se sa iračkom vladom kako bismo dobili čvrstu potvrdu koja su sredstva mogla pasti u ruke ISIL-u – naveo je on.loading...