Prodat foto-aparat kojim je napravljen prvi snimak Zemlje

Foto-aparat Haselblad '500c' (Hašelblad 500c) kojim je zabeležen prvi prepoznatljiv snimak Zemlje iz svemira, prodat je na aukciji za 275.000 dolara, saopštila je bostonska aukcijska kuća 'RR Auction'.

Aparat Haselblad sa sočivima Cajs (Zeiš), astronaut Voli Šira slučajno je odabrao u prodavnici u Hjustonu 1962. godine, a korišćen na misijama Merkjuri-Atlas 8 i 9, te i sledeće godine.
Aparat je prerađen da može da primi film sa 100 snimaka i obojen je u mat-crno da ne bi bilo odraza pri slikanju kroz prozor letelice.

Haselblad “500c” je bio vrhunski aparat u to doba i koštao je više od 400 dolara, rekao je Bobi Livingston iz RR aukšns dodajući da je on znatno unapredio kvalitet fotografija iz svemira.

– To je kamera koja će zauvek promeniti naš pogled na Zemlju – rekao je Livingston.

Prodavac na aukciji je bio kolekcionar iz Kalifornije koji je aparat kupio od astronauta Gordona Kupera, za koga se veruje da ga je koristio na misiji Merkjuri-Atlas 9.

Aparat je prodat na jučerašnjoj aukciji neimenovanom kupcu iz Velike Britanije za kojeg Livingston kaže da shvata istorijski značaj aparata.