Pronađena tela trojice otetih tinejdžera iz Izraela

Na Zapadnoj obali, pronađena su tela trojice jevrejskih tinejdžera otetih pre dve sedmice u blizini Hebrona, saopštili su večeras bezbednosni zvaničnici.

Oni su precizirali da je tela pronašla vojska kraj sela Halhul, blizu Hebrona gde su nestali 12. juna. U svetlu dramatičnog razvoja događaja sazvan je hitan sastanak užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost.

Veliki kontigent izraelskih bezbednosnih snga rasporedio se na Zapadnoj obali između palestinskog sela Halhul i jevrejskog naselja Karmei Cur, severno od Hebrona, gde je ranije danas bilo potrage za otetima.

Ejal Jifrah devetnaestogodišnjak i dva šesnaestogodišnjaka Gilad Šar i Naftali Frenkel nestali su dok su stopirali u području bloka jevrejskih naselja Guš Ecion na putu kući iz verske škole.

Nakon otmice izraelska vojska je pokrenula veliku operaciju potrage kakva se ne pamti za skoro deset godina.

Izrael je optužio Hamas za otmicu, uhapšeno je više od 400 Palestinaca, uglavnom aktivista Hamasa i identifikovana su dvojica oparativaca Hamasa, kao glavni osumnjičeni. Oni se kriju otkako su dečaci nestali.

Hamas je pohvalio otmicu ali nije preuzeo odgovornost.

Izrael je optužio Hamas za omticu ali ta islamistička organizacija nije preuzela odgovornost već je samo pohvalila taj akt.

Otmica je izazvala i napetost između Izraela i druge palestinske teritorije pojasa Gaze, koji je de fakto pod kontrolom Hamasa. Više do deset raketa palo je u Izrael rano jutros nakon ekalacije nasilja na jugu u poslednjih nekoliko dana.

Tokom vikedna jedna raketa je pogodila izraelsku fabriku, a u izraelskim osvetničkim napadima poginula je najmanje jedna osoba.