Protesti u Krimu: Jedna osoba poginula u sukobima demonstranata FOTO

Najmanje jedna osoba je danas poginula, a 20 je povređeno u sukobu pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti kod zgrade lokalnog parlamenta Krima u Simferopolju, na jugu Ukrajine.

Agencija Interfaks je javila da se pretpostavlja da je jedna osoba poginula u stampedu ispred zgrade parlamenta – Vrhovnog sovjeta u Semferopolju, administrativnom centru Autonomne Republike Krim, prenosi Rojters.

Suprotstavljene grupe demonstranata se udaraju pesnicama i gađaju jedni druge kamenicama i bocama, pri čemu policija i lideri oba skupa pokušavaju da spreče masovnije tuče tako što će održati grupe fizički odvojenima.

Izveštač agencije Itar tas navodi i da se u blizini Vrhovnog sovjeta Krima dogodila eksplozija, ne navodeći da li je tom prilikom neko povređen, a dodao je i da grupa demonstranata pokušava da uđe u tu zgradu, u kojoj se trenutno održava vanredni sastanak o političkoj situaciji u Ukrajini.

Na jednom mitingu učestvuju stanovnici Krima koji od utorka zahtevaju od rukovodstva da ne priznaju novu državnu ukrajinsku vlast, a na drugom predstavnici krimskih Tatara, koji podržavaju smenu vlasti u Ukrajini.

RIA Novosti navodi da su pripadnici policije sa teškoćama kontrolisali situaciju kod zgrade parlamenta, gde se okupilo približno nekoliko stotina protivnika nove vlasti, kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar tas, u međuvremenu, javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade parlamenta.

Ruska državna agencija javila je da kod zgrade skupštine u Simferopolju oštro sukobljavanje učesnika dva mitinga traje već nekoliko sati i da ih je u početku delio malobrojni kordon policije.

Blokiran ulaz u zgradu parlamenta na ukrajinskom poluostrvu, a ruske zastave su okačene na zgradu Vrhovnog suda. Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i danas, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu “banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu”.

Oni su uzvikuju “Rusijo, spasi nas!”, a ruske zastave okačene su na zgradi Vrhovnog suda. Demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu. Agencija AP javila je da je ruski predsednik Vladimir Putin sa svojim istaknutim bezbednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini. Detalji razgovora, međutim, nisu poznati.

Oko 5.000 Tatara i 700 ruskih demonstranata kod zgrade parlamenta na Krimu. Tatari uzvikuju “Alahu akbar”, javlja Raša tudej.

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki je potvrdio da je raspisana poternica za svrguntim predsednikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva. Itar Tas javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobre susedske odnose sa Rusijom i s Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade.  Na ulicama Sevastopolja pojavila su se ruska oklopna vozila neposredno nako što je v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao vanredno zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.loading...