‘Prva dama smrti’: Ovo je žena odgovorna za ubistvo i nestanak 43 studenta

Bivši gradonačelnik i njegova žena optuženi su za nestanak 43 i smrt 6 studenata, uhvaćeni su posle više dana bekstva. Oni su, kaže tužlaštvo, koristili narko kartele kako bi uklanjali svoje neistomišljenike.

Hose Luis Abraka, bivši gradonačelnik Iguale i njegova žena Marija de los Angels Pineda pronađeni su u Meksiko Sitiju, nakon više dana bekstva, piše Dejli mejl.

Oni su optuženi da su uredili nestanak studenata koji su bili pod policijskom zaštitom, a onda su nestali!

Potraga za njima još uvek traje. Veruje se da su predati narko kartelima, a da je otkimu odganizovao upravo gradonačelnik dok je Marija bila „najbitniji operativac” koji je ugovorio „posao”.

Mediji su ranije izveštavali i da je gradonačelnikova žena lično naredila policiji da „nauče pameti” studente.

Roditelji nestalih studenata, Foto: Beta

Naime, ona je naredila da se 43 studenta uhapsi kako ne bi upropastili zabavu koju je organizovala „prva dama”.

Pripadnici bande „Guerreros Unidos” zatim su otvorili vatru na autobus u kojem su se nalazili privedeni studenti. U napadu je poginulo šest osoba, a 25 ih je ranjeno.

Nakon toga, 43 studenta je bilo u zaštićenom pritvoru odakle su nestali 26. septembra.

Prema izjavama nekih od privedenih kriminalaca iz narko kratela, svi koji se smatraju nestalima zapravo su ubijeni i pokopani.

Dosad nisu pronađeni tragovi nestalih, uprkos opsežnoj potrazi u državi Gerero tokom koje je pronađeno desetak masovnih grobnica sa najmanje 38 neidentifikovanih tela.

Najgore od svega je što izgleda da nestali studenti uopšte nisu imali političkih aspiracija. Meksički mediji tvrde da su se mladi jednostavno „našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.

Hose Luis Abraka i supruga Marija de los Angels Pineda bili su najtraženiji begunci Meksika. Njih dvoje se nisu opirali hapšenju, potvrdila su dva neimenovana bezbednosna zvaničnika. Par se nalazi u pritvoru u Tužilaštvu, gde su dali i izjave.