PRVI ZVANIČNI BILATERALNI SAMIT: Sastaju se PUTIN i TRAMP, prati ih nekoliko stotina novinara

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastaju se danas u Helsinkiju na svom prvom zvaničnom bilateralnom samitu.

Putin i Tramp
Beta

Sastanak će početi oko 13.00 časova po centralnoevropskom vremenu u Predsedničkoj palati u Helsinikiju. Počeće bilateralnim susretom dvojice predsednika kome će prisustvovati samo prevodioci, a zatim će se razgovori nastaviti u proširenom sastavu na radnom ručku.

Posle razgovora predsednici će održati konferenciju za novinare.

Ministri spoljnih poslova Majk Pompeo i Sergej Lavrov će odvojeno razgovarati pre sastanka dvojice predsednika.

Iako je Tramp pred polazak na svoju evropsku turneju rekao da očekuje da će sastanak s Putinom možda biti najlakši od susreta koji ga očekuju, samit dvojice vodja će biti prožet teškim temama, prenose agencije.

Dug je spisak spornih tema izmedju dve strane, od ruskog pripajanja Krima 2014, podrške Rusije vlastima sirijskog predsednika Bašara al Asada, kontroli nuklearnog naoružanja, kao i navoda o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Uoči samita objavljene su američke optužnice protiv navodnih 12 ruskih vojnih obaveštajaca zbog hakovanja i-mejl naloga Demokratske stranke tokom predizborne kampanje 2016. Bela kuća je odbila pozive nekih u zemlji da zbog ovoga otkaže samit.

Tramp je uoči samita rekao iz Škotske da pristupa sastanku sa niskim očekivanjima i odbio je da razgovara o svojim cijevima za samit. Rekao je, takodje, da veruje da su takvi susreti “korisni” sami po sebi.

Ništa loše neće iz (sastanka) proizaći, a možda će proizaći i nešto dobro – rekao je Tramp u intervjuu za CBS.

Tramp se ranije sastao s Putinom na margini dva medjunarodna skupa prošle godine u Nemačkoji u Vijetnamu.

U Vašingtonu mnogi smatraju da je samim pristankom da se sastane s Putinom, koji dolazi sa upravo uspešno završenog Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, Tramp pružio ruskom predsedniko globalni legitimitet.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman rekao je u nedelju u intervjuu za Foks njus da je važno da dve strane ne očekuju mnogo od ovog sastanka.

Sama činjenica da se naši šefovi država sastaju za ovakav razgovor je veliki, veliki rezultat – rekao je Hantsman.

Za susret Trampa i Putina vlada veliko medijsko interesovanje. Prema podacima finskog ministarstva, akreditovano je ukupno 1436 novinara iz 61 države. Najviše ih je iz Finske, 368, zatim iz Rusije 232 zatim iz SAD 195.

Dodatno, u pratnji i Putina i Trampa će doći još nekoliko stotina novinara.

Uoči sastanka, više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u glavnom gradu Finske protiv jednog i drugog čelnika.

Za njihov prvi bilateralni susret izabran je Helsinki, koji ima bogatu istoriju iz vremena Hladnog rata kao mesto za pregovore izmedju nuklearnih sila. Finska ima takvu ulogu zbog svoje neutralnosti.

Ovo je četvrti samit izmedju američkih i sovjetskih, a zatim ruskih zvaničnika u glavnom gradu Finske u poslednje četiri decenije, posle sastanka Džeralda Forda i Leonida Brežnjeva, 1975, Džordža Buša i Mihajla Gorbačova 1990, Bila Klintona i Borisa Jelcina 1997. godine.loading...