Pušten čovek čiji je iskaz oslobodio osuđenika na smrt

Sud u Čikagu naredio je danas hitno puštanje zatvorenika Alstorija Sajmona čiji je iskaz omogućio oslobađanje Antonija Portera, napravedno osuđenog na smrt zbog dvostrukog ubistva iz 1982. godine.

Porter je 16 godina proveo u zatvoru čekajući pogubljenje pre no što je pušten na slobodu. Ovaj slučaj bio je ključno oruđe u kampanji za ukidanje smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Alstori Sajmon je isprva svedočio protiv Portera, a sam je osuđen na 37 godina zatvora, ali je tužilaštvo okruga Kuk u Ilinoisu počelo da preispituje presudu protiv njega nakon što je on promenio iskaz.

Sajmon je u novom iskazu rekao da ga je na lažno svedočenje protiv Portera naveo privatni detektiv, obećavši mu da će biti oslobođen pre isteka kazne, kao i udeo u profitu od planirane knjige i filma.

Tužiteljka okruga Kuk, Anita Alvarez rekla je da će tokom ovog dana održati konferenciju za štampu na kojoj će izneti sve informacije.

Na jutrošnjem saslušanju, tužioci su zatražili od sudije da oslobodi Sajmona, što je on prihvatio. Očekuje se da će Sajmon večeras napustiti zatvor Džeksonvil.

Slučaj Porter je podstakao nekadašnjeg guvernera Džordža Rajana da stopira sva pogubljenja u Ilinoisu – on je proglasio moratorijum na izvršenja smrtnih kazni u 2003. i svim osuđenicima na smrt preinačio kazne na doživotni zatvor.

Guverner Pet Kvin je ukinuo smrtnu kaznu pre tri godine.loading...