Putin i Merkelova telefonom postigli dogovor o istrazi nesreće malezijskog aviona

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsedik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se da se pod rukovodstvom Organizacije međunarodne civilne avijacije sprovede istraga o padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, saopštila je danas nemačka vlada.

U saopštenju se navodi da je dogovor dvoje zvaničnika postignut tokom njihovog telefonskog razgovora, kada je konstatovano da je neophodno da se istražiteljima omogući pristup mestu nesreće, kako bi se utvrdile okolnosti pada aviona s 298 ljudi.

Kremlj je sa svoje strane naveo da su Merkelova i Putin insistirali na „objektivnoj i rigoroznoj” istrazi.

– Kancelarka kao pozitivnu ocenjuje čijenicu da je Rusija spremna da pošalje svoje predstavnike koji će učestvovati u istrazi – naveo je Kremlj.

U saopštenju nemačke vlade dodaje se da su Angela Merkel i Vladimir Putin ponovili da je neophodan hitan sastanak kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a, kako bi na istoku Ukrajine bio postignut prekid vatre.

– Nemačka kancelarka je još jednom od Putina tražila da iskoristi svoj uticaj na separatiste, kako bi taj cilj bio postignt – dodaje se u saopštenju nemačke vlade.