Putin: Neću biti doživotni predsednik

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne namerava doživotno da bude na toj funkciji, ali nije isključio da se možda ponovo kandiduje 2018. godine.

U intervjuu agenciji Tas s, na pitanje da li će ostati zauvek predsednik, Putin je odgovorio “Ne”.

“To će biti pogrešno i za zemlju štetno, i meni ne treba”, rekao je Putin.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati, Putin je kazao: “Da, postoji mogućnost da se ponovo kandidujem. Ustav dozvoljava, ali to ne znači da ću doneti takvu odluku”, rekao je Putin.

Rekao je da će se rukovoditi “opštim kontekstom” i svojim raspoloženjem.

Putin je od 2000. do 2008. bio predsednik države, u dva mandata, zatim je četiri godine bio premijer, i ponovo je izabran na mesto šefa države 2012. godine na šest godina, pošto je u međuvremenu promenjen Ustav.

Putin: Veštačko sniženje cena nafte pogodiće sve

Veštačko smanjenje cena nafte pogodiće i one koji ga izazivaju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu agenciji TAS.

– Ako se namerno snižavaju cene energenata, to će pogoditi i one koji izazivaju pad cena. To uopšte ne znači da će sankcije, nagli pad cena nafte i devalvacija nacionalne valute imati negativne rezultate ili katastrofalne posledice samo za nas. Ništa od toga se neće dogoditi – rekao je Putin.

Ruski predsednik je kazao da problema ima, da su oni prisutni i da će se povećavati, što će pogoršati situaciju, ali ne samo u Rusiji već i u partnerskim zemljama, uključujući one u kojima se proizvode gas i nafta.

On je izneo mišljenje da se cene nafte smanjuju između ostalog i zato što su SAD počele da vade naftu i gas iz škriljaca.