Putin odgovoran za obaranje malezijskog aviona

Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin 'kriv' za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

– Ono što takođe znamo jeste da je avion „Malezija erlajnsa” oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku – izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

– Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju – dodao je on.

Potpredsenik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

– Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama – saopštila je Bela kuća.

– Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice – navela je Bela kuća.

Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog „krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini”.