Putin: Pomno pratimo sve u Srbiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa srpskim premijerom rekao da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomskoj sferi.

Kako je najavljeno iz Kremlja, Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće o nizu pitanja iz oblasti bilateralnih odnosa, ekonomske saradnje…

Vučić je, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje – ugovor o Južnom toku – biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

– Znam da ste juče imali sadržajan razgvoro sa ruskim kolegama. Mi ne samo da pomno pratimo kako se razvija situacija u Srbiji, nego se i trudimo da aktivno učestvujemo u razvoju pre svega u trgovinsko-ekonomskoj sferi. Imamo dobre zajedničke projekte, ali još veće mogućnosti – rekao je Putin.

Vučić se zahvalio ruskom predsedniku za političku podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i na želji Rusije da razvjia najbolje moguće ekonomske odnose.

Vučić se u ponedeljak susreo sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom s kojim je razgovarao najpre sat vremena u četiri oka, a potom su se pridružile delegacije.

Sa srpske strane sastanku su prisustvovali ministar energetike Aleksandar Antić, minstar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić je posle sastanka izjavio da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom, kao i da su sva pitanja oko Južnog toka razrešena i da se uskoro može očekivati potpisivanje jednog dokumenta koji će to i ozvaničiti.

– Nikad nisam skrivao da Srbija želi da postane deo EU, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom – rekao je srpski premijer.

Medvedev je rekao da je Južni tok prioritetan projekat, za Evropu i za Srbiju i da će realizacija tog projekta označavati i podizanje nivoa saradnje Rusije sa Srbijom na novi nivo. Dodao je i da ne sme biti politizovan.

Kako je naveo, to označava i partnerski pristup dve zemlje u tom poslu.

Vučić je precizirao da „smo mi imali imala četiri molbe i da nam se na sve četiri izašlo u susret” i da ostaju samo neki tehnički detalji da se još urede i da se može očekivati da u narednim danima sve bude završeno.

Dugački i konstruktivni razgovori su bili oko Južnog toka tokom kojih su sva pitanja rešena, podvukao je premijer Srbije.

– Suštinska pitanja više ne postoje jer su rešena i ostaju samo tehnickci detalji koji se usaglašavaju – naglasio je Vučić.