PUTIN PROTIV TRAVE: Rusija protestovala zbog legalizacije kanabisa u Kanadi

Moskva i Otava imaju loše medjusobne odnose od ruske aneksije Krima 2014. godine i od potonjeg izbijanja krvavog sukoba u istočnoj Ukrajini s pro-ruskim separatistima koje, po tvrdnjama Zapada, naoružava Rusija.

Vladimir Putin
Kremlin.ru

Rusija je u ponedeljak osudila legalizaciju kanabisa u Kanadi kao “neprihvatljivu” i “licemernu” odluku koja će, po Moskvi “sigurno izazvati značajno povećanje prometa (kanabisa) ka drugim državama”.

“Smatramo da je taj zakon u suprotnosti s međunarodnom kontrolom droge”, ocenilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u saopštenju koje je prenela njena ambasada u Otavi.

Po Rusiji, vlada Džastina Trudoa je “prekršila” Jedinstvenu konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, Bečku konvencija o pravu međunarodnih ugovora iz 1969. godine, Konvenciju o psihotropnim supstancama iz 1971. i Konvenciju protiv nezakonitog prometa narkotika iz 1988. godine.

“Svesno torpedujući međunarodni režim kontrole narkotika, kanadska vlada je stvorila najveće tržište droge u svetu, koje će, uprkos svim izjavama i predloženim merama za sprečavanje izvoza kanabisa preko državnih granica, sigurno izazvati značajno povećanje prometa u drugim državama, uključujući i one koje strogo poštuju duh i slovo konvencija”, ukazalo je rusko ministarstvo.

Ruska vlada je upozorila da će “Rusija i druge zemlje verovatno doneti dodatne mere za sprečavanje mogućih pokušaja krijumčarenja kanabisa i njegovih derivata iz Kanade”.

“Smatramo da je logika Otave koja selektivno primenjuje multilateralne pravne i obavezujuće propise, neprihvatljiva i licemerna”, dodaje ruska diplomatija.

Kanada je 17. oktobra postala druga zemlja na svetu koja je legalizovala posedovanje i korišćenje kanabisa u “rekreativne svrhe”.

Po liberalnom premijeru Džastinu Trudou koji je time sproveo obećanje iz predizborne kampanje, ta reforma bi trebalo da suzbije organizovani kriminal, da spreči pristup maloletnika marihuani i da “ovlašćenim potrošačima” omogući “pristup kvalitetnim proizvodima”.

Na pitanje AFP, kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo da legalizacija kanabisa nije promenila “našu odlučnost da ispunimo ciljeve konvencija UN o drogi – zaštita zdravlje i osiguranje bezbednosti naših građana”.

“Kanada će nastaviti da saradjuje sa svojim stranim partnerima kako bi ostvarila te ciljeve”, dodalo je Ministarstvo.