Putin samouveren kao i uvek: Zapadu bi sankcije Rusiji mogle da se obiju o glavu

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Zapadu sankcije protiv Rusije mogle da se 'obiju o glavu'.

Putin je u intervjuu za nemačku televiziju ARD, emitovanom danas dok je on na samitu Grupe 20 privredno najrazvijenijih zemalja sveta u Brizbejnu, u Australiji, rekao da bi onemogućavanje Rusiji da pristupi tržistima kapitala moglo da ugrozi izvoz Zapada.

– Ako se našim finansijskim institucijama preseku resursi, one bi mogle da smanje zajmove ruskim kompanijama koje rade s nemačkim partnerima. Pre ili kasnije, to će početi da utiče i na vas, kao i na nas – rekao je Putin.

On je dodao da bi sankcije mogle da ugroze i neke ruske banke, što bi uslovilo da one zatraže isplatu višemilijarderskih zajmova koje su dale Ukrajini, što bi dodatno ugrozilo privredu te zemlje.

Putin je citirao primer ruske državne kompanije Gasprombank, koja je Ukrajini dala zajmove od 3,2 milijarde dolara, pre no što je pretrpela štetu zbog zapadnih sankcija koje su je onemogućile da pozajmljuje na tržištima kapitala.

SAD i EU uvele su sankcije Rusiji zbog njene aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcije Zapada do sada su nanele ozbiljnu štetu ruskoj privredi, oteravši investitore i izazvavši rekordni pad rublje.

Putin je priznao štetu od sankcija, ali je istakao da će time Zapad ohrabriti Rusiju da smanji zavisnost od izvoza gasa i nafte.

– Komforan život, kada smo jedino morali da proizvodimo više nafte i gasa kako bismo kupili sve ostalo, stvar je prošlosti. Sada moramo da razmišljamo i o proizodnji ostalih dobara, ne samo nafte i gasa – poručio je Putin.

On je izrazio nadu da će ukrajinska kriza biti okončana, kao i da će se odnosi Moskve i Zapada poboljšati.

– Želimo da imamo normalne odnose s našim partnerima, uključujući i SAD i Evropu – rekao je Putin u intervjuu za nemačku televiziju ARD.