Putin spustio loptu i prihvatio Porošenkov plan

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je mirovni plan ukrajinskog predsednka Petra Porošenka za rešavanje situacije u istočnim regionima Ukrajine.

Putin je podržao i Porošenkovu nameru da načini konkretne korake ka mirnom rešenju krize u regionu, saopštio je danas Kabinet ruskog predsednika.

Predsednik Rusije je pozvao sve zavađene strane da zaustave ispoljavanje neprijateljstva i započnu pregovore, dodaje se u saopštenju.

Ruski predsednik, međutim, misli da Porošenkov mirovni plan neće biti održiv i realan bez konkretnih koraka koji vode ka početku pregovora, preneo je Itar-tass.

Putin je rekao i da je neprihvatljivo to što je, posle ukaza o prekidu vatre, došlo do eksplozija na ruskoj teritoriji, “kao rezultat kontinuiranih sukoba između strana u Ukrajini, koje nisu samo oštetile imovinu, već su dovele u opasnost život i zdravlje građana”.

Putin je dodao i da Porošenkov mirovni plan ne bi trebalo da bude ultimatum milicijama.

Šansa koju plan pruža mora da bude iskorišćena za početak konstruktivnih pregovora i postizanje političkog kompromisa između zavađenih strana na istoku Ukrajine, zaključuje Putin u saopštenju.loading...