Putin uhvatio 230 špijuna!

Kontraobaveštajna služba identifikovala je više od 230 stranih špijuna, presekla aktivnost 46 terorističkih i ekstremističkih grupa i sprečila osam terorističkih napada, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ruska kontraobaveštajna služba identifikovala je ove godine više od 230 saradnika i agenata stranih službi, sprečila je osam terorističkih napada i presekla aktivnost 46 terorističkih i ekstremističkih grupa, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanosti posvećenoj Danu bezbednosnih službi.

Putin je, takođe, upozorio na rast aktivnosti stranih obaveštajnih službi koje deluju u Rusiji i naglasio da najozbiljniju pažnju treba posvetiti zaštiti državne granice.

Rusiju niko i nikada neće uspeti da zaplaši, zadrži i izoluje, rekao je predsednik Rusije i pozvao na konstantnu spremnost da se pruži odgovarajući odgovor na svaku pretnju suverenitetu, stabilnosti i jedinstvu zemlje, prenosi Glas Rusije.

Vladimir Putin je danas pozvao na unapređenje rada ruskih tajnih službi, kako bi one mogle da se nose sa “modernim izazovima i pretnjama”, saopštio je Kremlj.

Putin je taj zahtev izneo u pismu upućenom veteranima i aktuelnim operativcima ruskih bezbednosnih službi, preneo je Rojters.

– Naglašavam da moderni izazovi i pretnje, kao i pojava novih destabilizujućih faktora, zahtevaju povećanje efikasnosti čitavog sistema domaćih specijalnih službi – napisao je Putin u pismu povodom Dana bezbednosnih službi.

Ključni zadatak operativaca ruskih tajnih službi jeste da se bore protiv međunarodnog terorizma i “svakog eventualnog pokušaja inostranih tajnih službi da zadaju udarac Rusiji i njenim političkim i ekonomskim interesima”, navodi se u pismu ruskog predsednika.

Evropska unija i SAD su uvele niz ekonomskih i viznih sankcija protiv pojedinaca i kompanija iz Rusije zbog uključenosti zvanične Moskve u ukrajinsku krizu, kao i zbog aneksije poluostrva Krim u martu.