Putin za rešavanje krize u Ukrajini, ali upućuje kritike Kijevu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija čini sve kako bi tim međunarodnih stručnjaka istražio mesto pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine i kritikovao Kijev za podsticanje sukoba s proruskim aktivistima koji kontrolišu tu lokaciju.

– Sa sigurnošću možemo reći da do tragedije pada aviona ne bi došlo da nisu obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine 28. juna. Niko ne treba i nema pravo da koristi tu tragediju u politčke i sebične svrhe –  rekao je Putin u video snimku koji je danas objavio Kremlj. On je ocenio da nije dovoljno prisustvo proruskih aktivista, ukrajinskih snaga i malezijskih stručnjaka na mestu nesreće, već je ocenio kao neophodno dolazak grupe stručnjaka Organizacije za međunarodnu civilnu avijaciju.

– Apsolutno je neophodno obezbediti sigurne humanitarne koridore za tu operaciju –  dodao je predsednik Rusije. Putin je pod sve većim međunarodnim pritiskom da obuzda proruske
aktiviste na istoku Ukrajine i omogući međunarodnim inspektorima da istraže mesto nesreće.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame juče je oštro kritikovala Rusiju zbog njene podrške proruskim aktivistima u Ukrajini, koje SAD optužuju da su oborili avion s 298 putnika i članova posade.

Savet bezbednosti UN danas treba da usvoji rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista da obezbede slobodan pristup mestu gde se srušio avion. U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se “sve zemlje i protagonisti u regionu”, među kojima i Rusija, da “u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi” o padu aviona. Avion “Malejža erlajnsa” s 298 ljudi oboren je u četvrtak, 17. jula, kako se veruje, raketom zemlja-vazduh iznad područja gde su se protekle nedelje vodile žestoke borbe između proruskih aktivista i snaga ukrajinskih vlasti.