Putin zbog političkog skandala Rusiji nakačio kaznu od 1,86 milijardi evra

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Rusiju da plati 1,86 milijardi evra odštete bivšim akcionarima naftne kompanije Jukos, ocenivši da su njihova prava povređena stavljanjem firme pod stečaj.

Analitičari smatraju da je presuda povoljna za Rusiju, jer su akcionari na početku suđenja tražili 81 milijardu dolara da bi kasnije zahtev smanjili na 38 milijardi.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava doneta je tri dana nakon što je Stalni arbitražni sud u Londonu naložio Rusiji da plati 50 milijardi dolara (37 milijardi evra) odštete bivšem većinskom akcionaru Jukosa.

Odluka Stalnog arbitražnog suda u Londonu, bez presedana u istoriji trgovinskog prava, doneta je deset godina posle propasti Jukosa koji je tada bio najveća naftna kompanija u Rusiji, a pod rukovodstvom Mihaila Hodorkovskog.

Stalnom arbitražnom sudu u Londonu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap ltd, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u Jukosu.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.

Jukos je bankrotirao u avgustu 2006. godine, posle hapšenja Hodorkovskog koji je deset godina bio u zatvoru, osuđen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine.

U međunarodnim krugovima proces protiv Hodorkovskog smatra se politički motivisanim jer je on bio oštar kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.