Putnici MH370 se udavili u okeanu?

Putnici i posada nestalog malezijskog aviona MH370 najverojatnije su se udavili nakon što se avion kojim je upravljao autopilot srušio u Indijski okean, zaključili su u petak australijski stručnjaci.

U izveštaju australijske uprave za sigurnost avionskog saobraćaja na 55 stranica, istražitelji su naveli da su do tog zaključka došli upoređujući ovaj let sa ranijim nesrećama, ali da nemaju nikakve nove informacije koje bi podržale njihovu tvrdnju.

U ovom izveštaju je i sužena oblast gde bi tela stradalih mogla da se nalaze, i ukazano je da je bilo nesunjiv problem u komunikaciji i planu leta, kao i da su postojale druge „nestandardne” okolnosti nesreće.

– Uzimajući sve to u obzir, čini se da utapanje najviše odgovara dokazima o posljednjim trenucima leta MH370 koji se kretao u smeru juga – piše u izveštaju.

To ukazuje da se avion srušio južnije u Indijskom okeanu nego što se pretpostavljalo, kažu australijski stručnjaci koji smatraju da bi područje potrage trebalo pomeriti južnije u odnosu na dosad pretraženi prostor.

Nova analiza objavljena je više od stotinu dana otkako je Boeing 777 sa 239 putnika i članova posade nestao 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu.

Istražitelji kažu da tako malobrojni dokazi upućuju na to da je avion namerno skrenuo hiljadama kilometara s predviđene rute, pre nego što se verojatno srušio u Indijski okean.