Rahoj se ponovo protivi referendumu u Kataloniji

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da nikome neće dozvoliti da prekrši zakon, u poruci upućenoj rukovodiocima pokrajine Katalonije koji u novembru organizuju referendum o samoopredeljenju.

– O suverenitetu zemlje odlučuje ceo španski narod. Predsednik španske vlade ne može i ne sme da dozvoli kršenje zakona –  rekao je Rahoj na skupu svoje konzervativne Narodne stranke.

Predsednik Katalonije Artur Mas odlučio je da organizuje referendum o samoopredeljenju te pokrajine 9. novembra, iako su španske vlasti ocenile to glasanje kao nezakonito. Prema dosadašnjim anketama, od oko 7,5 miliona žitelja Katalonije, njih 50 odsto, podržava nezavisnost te pokrajine, s tim da je ta podrška manja ako bi otcepljenje od Španije značilo i izlazak iz Evropske unije.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

Mas je pozvao na veliko okupljanje 11. septembra na Dan Katalonije, kada se obeležava istorijski praznik te pokrajine. Taj skup će biti održan nedelju dana pre referenduma o nezavisnosti Škotske, 18. septembra.