Raj koji niko neće: Ovo ostrvo od pre nekoliko dana i zvanično je NENASTANJENO! Saznajte zašto(FOTO)

Ovo škotsko ostrvo od nedavno je i zvanično nenastanjeno jer se poslednji stalni stanovnik preselio na kopno. U čemu je problem?!

Tanera Mor bilo je poslednje naseljeno ostrvo arhipelaga Letnjih ostrva koja se nalaze na samom severu Škotske sve dok poslednja porodica koja je živela tamo nije rešila da se odseli, piše Dejli mejl.

A pre samo 100 godina ovih 17 prelepih ostrva bila su dom za preko 100 ljudi, a izolovani bajkoviti predeli bili su inspiracija za kultni film „Čovek od pruća” ’70-ih godina prošlog veka.

Letnja ostrva naseljena su još iz doba vikinga. Broj stanovnika počeo je naglo da opada posle Prvog svetskog rata i velike depresije.

Porodica Wilijams tako je ostala poslednja, a oni imaju u svom vlasništvu ostrvo Tanera Mor. Pokušavaju da ga prodaju već nekoliko godina, cenu su spustili za neverovatnih 500.000 funti, ali kupaca jednostavno nema!

Depopulacija je ozbiljan problem u ovom delu Škotske odakle se ljudi iseljavaju već godinama. Samo u periodu 1998-2008 prema zvaničnim podacima broj stanovnika u regiji Hajlends opao je za skoro 5 odsto.

 

 loading...