Ranjen džihadista koji je klao taoce pred kamerama?

Veruje se da je 'džihad Džon', koji je tako prozvan po Džonu Lenonu iz 'Bitlsa' zbog toga što je odrastao u Velikoj Britaniji, odgovoran za ubistva američkih novinara Džejsma Folija i Stivena Sotlofa, kao i britanskih humanitarnih radnika Dejvida Hejnsa i Alana Heninga.

Britanski list “Mejl on sandej” objavio je da je u američkom vazdušnom napadu u Iraku ranjen pripadnik džihadističke organizacije Islamska država prozvan “džihad Džon”, koji govori britanskim akcentom i odgovoran je za odrubljivanje glava taocima sa Zapada.

Međutim Forin ofis nije mogao potvrditi izveštaje britanskih novina da je maskirani dželat, koji se pojavio na nekoliko stravičnih video snimaka odrubljivanja glava taocima, ranjen prošle nedelje dok je bio na sastanku lidera Islamske države u jednom iračkom gradu blizu sirijske granice.

Prema pisanju britanskog lista, on je prebačen u bolnicu ubrzo posle napada na bunker u Al Kaimu, u zapadnom Iraku, kada je poginulo oko 10, a ranjeno 40 komandanata Islamske države.

“Mejl on sandej” piše da se radi o istom napadu u kome je ranjen lider te ekstremističke organizacije Abu Bakr al-Bagdadi, za koga su prvobitno kružile glasine da je poginuo.

Veruje se da je “džihad Džon”, koji je tako prozvan po Džonu Lenonu iz “Bitlsa” zbog toga što je odrastao u Velikoj Britaniji, odgovoran za ubistva američkih novinara Džejsma Folija i Stivena Sotlofa, kao i britanskih humanitarnih radnika Dejvida Hejnsa i Alana Heninga.

Iako je stranac, maskirani ubica, čije je ratno ime Džalman al-Britani, postao je jedan od vođa Islamske države koja je osvojila delove Sirije i severnog Iraka, navodi AFP.

“Mejl on sandej” tvrdi da je medicinska sestra koja je lečila neke od ljudi koji su ranjeni u pomenutom vazdušnomm napadi ispričala da je čovek po imenu Džalman bio među njenim pacijentima i rekla je da se radi “o onom ko je pobio novinare”.

Ranjeni u tom napadu su, prema izvoru lista “Mejl on sandej” prebačeni u sirijsko uporište Islamske države Raku.

Britanski obaveštajci procenjuju da se oko 500 ekstremista koji su odrasli u Velikoj Britaniji bori u redovima Islamske države u Siriji i Iraku, a premiijer Dejvid Kameron je ove nedelje najavio plan da će im biti zabranjeno da se dve godine vrate u Veliku Britaniju.