Rasulo u Iraku, vlada i dalje bez adekvatnog odgovora

Iračka, dominantno šiitska vlada premijera Nurija al-Malikija i danas je paralizovana i nesposobna da pruži adekvatan odgovor izazovu koji su pred nju bacili islamski ekstremisti, okupiravši za samo nedelju dana velika prostranstva Iraka koja su naseljena sunitima.

U ruke organizacije Islamska država Iraka i Levanta – koja zagovara stvaranje islamističke države na teritorijama nekoliko sadašnjih zemalja – pali su veliki gradovi Mosul, Tikrit, ali i policijske i vojne baze, pošto je iračke snage bezbednosti zahvatilo rasulo.

Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), nova realnost na terenu donosi najveću pretnju stabilnosti Iraka, otkako su se američke trupe 2011. godine povukle iz te zemlje, i gura zemlju ka provaliji u kojoj će biti podeljena na sunitske, šiitske i kurdske zone. Premijeru Al-Malikiju nanet je težak udarac.

Takozvana Islamska država Iraka i Levanta je juče saopštila da kreće na Bagdad, udružena sa pristalicama svgrnutog i ubijenog iračkog lidera Sadama Huseina, kao i sa drugim nezadovoljnim sunitima.

Oglašavajući svoju pobedu na sva zvona, militantni ekstremisti, bliski Al Kaidi, najavili su uvođenje šerijatskog zakona u Mosulu, drugom najvećem gradu Iraka, i na drugim zaposednutim teritorijama.

Mosul je osvojen u utorak, dok je Tikrit pao u sredu uveče.

Na severu Iraka, kurdske snage bezbednosti su iskoristile bezbednosni vakuum, pa su u etnički mešovitom gradu Kirkuku zauzele vazduhoplovnu bazu i druge vojne postaje koje je iračka armija napustila.

Iz jedne velike iračke vazduhopolovne baze na sunitskoj teritoriji severno od Bagdada odletela su tri aviona puna Amerikanaca, koji su evakuisani, rekli su zvaničnici SAD.

Nemačka je zatražila od svojih građana da smesta napuste delove Iraka, uključujući Bagdad.

Predsednik SAD Barak Obama je rekao da će Iraku biti potrebna veća pomoć Amerike, ali nije precizirao kakvu vrstu pomoći je ona spremna da ponudi.

Prema rečima visokih zvaničnika SAD koji žele da im se imena ne spominju, Vašington razmatra evenutalnu upotrebu bespilotnih letelica nad Irakom.

Savet bezbednosti UN se sastao povodom krize, što ukazuje na sve veću uzrujanost međunarodne javnosti zbog zapanjujućih uspeha Islamske države Iraka i Levanta.

Irački premijer Al-Maliki pokušao je juče da ubedi parlament da proglasi vanredno stanje, ali – nije bilo kvoruma. Vanredno stanje bi njemu i njegovoj šiitskoj vladi pružilo veća ovlašćenja.

Okršaji u nekoliko oblasti su nastavljeni. U blizini Tikrita, koji je pao u ruke ekstremista, vladine trupe i dalje drže ključnu naftnu rafineriju Beidži, kao i grad Samara, u kojem se nalazi jedno od važnijih šiitskih svetilišta, saznaje se iz iračkih obaveštajnih izvora.

U Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, pripadnici Islamske države Iraka i Levanta istakli su postere sa likom pokojnog diktatora, kao i njegovog zamenika Izata Ibrahima al-Durija, koji je 2003. godine pobegao pred američkom invazijom i nikada nije uhvaćen.

Glavne snage u Tikritu sada su pripadnici Al-Durijeve organizacije Armija Nakšabandi, kao i bivši članovi Sadamove Baas partije, rekao je jedan stanovnik ovog grada. Prema njegovim rečima, oko 300 iračkih vojnika predalo se kraj sedišta regionalnog guvernera.

Informaciju o umešanosti Al-Durijevih pristalica, bivših članova Baas partije i vojnih komandanata iz doba Sadama Huseina potvrđuju i irački obaveštajci, kao i jedan poslanik parlamenta.

Ovakav razvoj situacije mogao bi dovesti do pretvaranja sadašnje kampanje ekstremista za stvaranje islamističke enklave u širi sunitski ustanak i do podele zemlje po etničkim i verskim linijama.

AP ukazuje da će glavni Bagdad sa svojom velikom šiitskom populacijom biti mnogo teži zalogaj nego teritorije koje su pale u ruke ekstremista.

Oni za sada drže u rukama sunitske teritorije i bivša uporišta sunitskih pobunjenika, gde je narod već otuđen od Al-Malikijeve vlade, optužujući je za dikriminaciju i maltretiranje.

Procenjuje se da će se ekstremisti suočiti u Bagdadu sa daleko snažnijim otporom nego na drugim mestima, i da taj otpor neće samo doći od vladinih trupa već i od šiitskih milicija.

U Bagdadu je bezbednost podignuta na viši nivo, a stotine mladića stoje u redu ispred regrutnog centra nakon što su vlasti juče zatražile od Iračana da pomognu u borbi sa pobunjenicima.

Borci Islamske države Iraka i Levanta dočepale su se dva vojna skladišta sa 400.000 komada raznog oružja, a četvrtina tog arsenala već je poslata u Siriju, kažu irački obaveštajci.loading...