Rat se zahuktava – Raketa ubila izraelskog vojnika

Jedan izraelski vojnik ubijen je noćas raketom ispaljenom iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela, saopštile su izraelske vlasti.

– Vojnik je ubijen raketom ispaljenom iz pojasa Gaze, čime je broj poginulih vojnika od početka operacije, 8. jula, porastao na 43 – rekao je jedan neimenovani vojni zvaničnik.

Izrael je sinoć proglasio jednostrani prekid vatre, koji će trajati do večeras u ponoć po lokalnom vremenu (21.00 GMT.)

To produženje Hamas je, međutim, odbio. Potom je ova militantna palestinska organizacija, koja ima vlast u Gazi, ispalila dvadesetak raketa na Izrael i zatražila povlačenje izraelskih trupa iz pojasa Gaze.

Izrael je saopštio da se trupe neće povući dok god ne bude uništena mreža tunela kojom se iz pojasa Gaze ilegalno prelazi na teritoriju Izraela.

Prema najnovijim podacima, od 8. jula, kada je počela izraelska ofanziva na pojas Gaze, poginulo je više od 1.000 Palestinaca, uglavnom civila, a 6.000 je ranjeno. Prema podacima UNICEF-a, među poginulima je 192 dece.

U palestinskom raketiranju Izraela stradalo je 42 vojnika i tri civila. Juce je u bolnice smešteno 136 izraelskih vojnika, od kojih je sedam u teškom stanju.