Razmena vatre između Južne i Severne Koreje

Pripadnici graničnih jedicina Južne i Severne Koreje razmenili su danas vatru, drugi put za manje od 10 dana, saopštila je južnokorejska vojska.

Do razmene vatre je došlo pošto su vojnici Južne Korele emitovali upozorenje i ispalili pucnje upozorenja na oko 10 severnokorejskih vojnika koji su se približavali liniji demarkacije u
Demilitarizovanoj zoni koja seče Korejsko poluostrvo, navodi se u saopštenju južnokorejskog Generalštaba.

Veruje se da su severnokorejski vojnici ispalili dva pucnja na granični punkt Južne Koreje, a južnokorejski vojnici su pucali ka severu, navodi se u saopštenju. Južnokorejski bezbednosni zvaničnici rekli su da su se severnokorejski vojnici vratili u svoju zemlju posle incidenta i dodali da nema izveštaja o povređenim ili poginulim.

Pripadnici jedinice dve zemlje su razmenili vatru na granici i 10. oktobra pošto su južnokorejski aktivisti puštali balone s pamfletima protiv režima u Pjongjangu. Severna Koreja je upozorila da će preduzeti oštrije mere ako se nastavi puštanje pamfleta, na šta su aktivisti odgovorili da neće ustuknuti pred pretnjama Pjongjanga i poručili da će puštati još više pamfleta preko granice.

Dve Koreje su i dalje tehnički u stanju rata pošto je rat 1950-3. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.loading...