Avion niskotarifne malezijske avio kompanije Er Azija nije se srušio zbog terorizma, prvi su rezultati posle delimične analize crne kutije koja je snimala glasove u pilotskoj kabini, javlja danas britanski Bi-Bi-Si.

Istražitelj komiteta za bezbednost saobraćaja Andreas Hananto rekao je takođe za BBC da ima naznaka da se letelica borila sa lošim vremenom.

Avion je nestao sa radara 28. decembra pošto je uleteo u olujni oblak.

Kasnije je pronađena njegova olupina u Javanskom moru. Sve 162 osobe u avionu koji je leteo iz Surabaje u Indoneziji do Singapura poginule su u njegovom padu. Do sada su pronađena tela 53 putnika.

Hananto je za BBC naveo da su istražitelji preslušali celokupni dvosatni snimak i otkrili da nije bilo “pretećih glasova u letelici”.

Prema snimku, ima naznaka da je pilot bio suviše zauzet pokušajima da ponovo uspostavi kontrolu nad avionom da bi poslao signal za pomoć, rekao je Hananto. Poslednja njegova komunikacija sa kontrolom letenja bila je njegov zahtev da popne avion na veću visinu da bi
izbegao oluju.

Neki od snimljenih parametara koji se tiču podataka o letu ukazuju da se avion borio sa lošim vremenom.

Hananto je dodao da su potrebne dodatne analize preostalih 1.200 parametara kako bi se utvrdili precizno vremenski uslovi i njihov uticaj na avionske motore.

Istražitelji su transkribovali samo polovinu snimka glasova iz pilotske kabine i tu će biti potrebne dodatne analize, rekao je Hananto.

Indonežanske vlasti saopštile su da očekuju da preliminarni izveštaj o nesreći bude objavljen 28. januara.loading...