Rigorozne mere: Evo zašto je ova zemlja ‘ugasila’

U Rusiji od danas stupaju nove, rigorozne mere u borbi protiv pušenja, pa cigarete neće moći da se kupuju ni u kiosku.

Prema novim merama pušenje je zabranjeno u svim restoranima, barovima i hotelima, izuzev terasa. Pored toga, od danas je zabranjena i prodaja cigareta u kioscima, dok u prodavnicama ne smeju biti izložene, već će kupci moći da biraju samo po katalogu.

Zakon o borbi protiv pušenja donet je 2013. godine, i podrazumeva etapnu zabranu. Do danas je pušenje bilo zabranjeno u obrazovnim i medicinskim ustanovama, poslovnim prostorijama, avionima, dečijim igralištima, u javnom prevozu.

Ministarstvo zdravlja Rusije tvrdi da je zakon već smanjio broj pušača u Rusiji za 16 – do 17 odsto i spasiće živote 150 do 170 hiljada Rusa godišnje.

Šef Moskovskog centra za lečenje zavisnosti od nikotina Oleg Kutušev je malo oprezniji u prognozama i tvrdi da se broj pušača smanjio u proseku za 12 odsto.

Kutušev navodi da se povećao broj zavisnika koji traže pomoć i da ih je od početka ove godine već 22 hiljade.

On je takođe, saopštio da je Rusija po broju pušača po glavi stanovnika prva u svetu. Prema različitim podacima puši između 40 i 44 miliona stanovnika.

“Rusija se sa Bugarskom i Srbijom nalazi u prvoj trojici. Što se tiče pušenja adolescenata, Rusija je na četvrtom mestu, a po rastu broja pušača, takođe je u vrhu”, rekao je on.

Kazne za pušenje na mestima gde je to zabranjeno iznose od 500 rubalja (nešto više od deset evra) do 3.000 rubalja (oko 63 evra za fizička lica) i između 30 i 40 hiljada rubalja (između 630 i 840 evra) za pravna lica.

Istraživanje nezavisnog Levada centra govori da oko 80 odsto restorana očekuje smanjenje broja gostiju, i oko 70 odsto se zalaže za uvođenje specijalnih mesta za pušenje unutar objekata. Čak 70 odsto anketiranih smatra da je potpuna zabranu pušenja u restoranima diskriminaciona.

Poslanici, sa svoje strane tvrde da nikakvi pritisci neće uticati da se zakon liberalizuje, te da će u restoranima samo biti promenjen “sastav” gostiju.

Jedan od lidera pokreta “Za prava pušača”, poznati glumac Mihail Bojarski smatra da antinikotinski zakon neće zaživeti u Rusiji jer je njegove odredbe teško realizovati.

“Kada je zakon usvajan, nije uzeto mišljenje javnog mnjenja. Kada se više od polovine stanovništva ne slaže sa nekim zakonom, njega ne treba donositi. To je cinizam kada ljudi koji su ga osmislili i osvojili i sami znaju da se neće primenjivati”, rekao je Bojarski na prošlonedeljnom skupu pokreta “za prava pušača”.