Novinarka Lidija Pankiv (24) koja je učestvovala u protestima u Kijevu nije mogla ni da zamisli da će na razorenom Trgu nezavisnosti upoznati policajca u kog će se zaljubiti.

Uprkos činjenici da su u talasu nasilja nastradala dvojica njenih prijatelja, Lidija nije želela da se povuče sa ulica ukrajinske prestonice. Ona se našla među ženama koje su se postavile kao ljudski štit između policije i ostatka demonstranata, u nadi da će sprečiti nasilje.

– Stajale smo blizu policije kada me je drugarica zamolila da joj pomognem da pronađe prijatelja koji je uhapšen. Rekla sam joj da me kasnije pozove telefonom i izdiktirala joj broj, vičući zbog gužve – opisala je Lidija.

U sledećem trenutku njen telefon je zazvonio i na ekranu je ugledala poruku sa nepoznatog broja koja je glasila: „Želim da te oženim. Andrej”

Shvatila je da je pošiljalac jedan od policajaca koji su stajali nasuprot nje. Andrej, koji strahujući od otkaza nije otkrio svoje prezime, bio je impresioniran njenom hrabrošću.

Prvi sastanak su organizovali na barikadama na Majdanu.

– Poruka me je iznenadila i ne znam ni sama zašto sam pristala da se nađem sa njim. Mislila sam da ću moći da ga ubedim da je na pogrešnoj strani. Nisam očekivala da ću se zaljubiti u njega, ali kada smo počeli da pričamo, upravo to se dogodilo – kaže novinarka.

Kada su mediji čuli za neobičnu ljubavnu priču, pozvali su Lidiju da je još jednom ispriča pred kamerama. Ona je prihvatila poziv televizije „Inter” da gostuje u njihovoj emisiji, ali umesto razgovora o Andreju, iskoristila je prenos uživo da kritikuje stanicu zbog širenja laži o demonstrantima.

– Od mene verovatno želite da čujete priču o tome kako sam se zaljubila u policajca. Ta priča jeste tačna ali ja ću vam ipak govoriti o tome kako su moja dva najbolja prijatelja ubijena tokom protesta. Došla sam ovde da kažem da prezirem „Inter” zbog obmane koju širi već tri meseca – rekla je Lidija i dobila veliki aplauz.

Zatim je pred kamerama pokazala fotografije ubijenih prijatelja.

– Donela sam ove slike kako biste viđali moje mrtve prijatelje u snovima i shvatili da ste i vi doprineli njihovoj smrti. Izvinite, ali nemam više vremena, odlazim na Majdan. Slava Ukrajini – rekla je devojka i napustila studio.