Rusi bili velikodušni- Poništeno 90 odsto sovjetskog duga Kube

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je danas sporazum Rusije i Kube, kojim se predviđa poništavanje 90 odsto, ogromnog, duga Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu.

Glasanje u parlamentu obavljeno je nedelju dana uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kubi, koja ima za cilj pre svega unapređenje trgovinske saradnje dve zemlje. Kremlj navodi da će se ruski predsednik tokom posete Havani sastati i sa Fidelom Kastrom.

Ratifikovani dokument predviđa poništavanje tog duga procenjenog na 35,2 milijardi dolara i reprogramiranje vraćanja ostatka duga od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Vraćena sredstva biće raspoređena na namenske račune i u potpunosti upotrebljena radi razvoja kubanske ekonomije.

Taj dokument potpisan je 25. oktobra 2013. tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Kubi, uz još niz sporazuma o ekonomskojsaradnji.

Ovaj kontroverzni dug Kube bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih odnosa sa Moskvom.

Moskva je trenutno deveti trgovinski partner Havane, sa razmenom od 224 miliona dolara u 2011, iza Venecuele, Kine i Španije, koje su tri najznačajnija ekonomska partnera Kube.