Rusi zbog Hrvatske ljuti na Ameriku: Nemate srama!

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je 'besramnim pritiskom' posetu američkog senatora države Konektikat Krisa Merfija Hrvatskoj, prilikom koje je pokušao da odvrati hrvatske vlasti od saradnje s Rusijom.

Tas je preneo saopstenje ministarstva prema čijim informacijama je američki senator , tokom nedavne posete Hrvatskoj, tražio od hrvatskih vlasti obećanje da će isključiti bilo kakvu varijantu prodaje paketa akcija vodeće hrvatske naftnogasne kompanije INA potencijalnim ruskim investitorima, u slučaju da mađarski partner odustane dd nastavka saradnje.

On je, takođe, pokušao da ubedi hrvatske sagovornike da pristanu na kupovinu američkih helikoptera kojima bi zamenili MI-8 ruske proizvodnje, kojima su sada opremljene hrvatske oružane snage, navodi ministarsto spoljnih poslova Rusije.

– U uslovima zapadnih sankcija protiv Rusije Vašington u poslednje vreme povećava pritisak na zemlje jugoistočne Evrope, među kojima i na Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu saradnju s zemljama tog regiona u energetskoj i vojno-tehničkoj oblasti – naglasili su u ministarstvu.

– Smatramo da su takvi besramni pritisci neprihvatiljivi i u suprotnosti opšteprihvaćenim normama međunarodne saradnje – prenosi Tas.

– Uz očigledne političke implikacije takvih akcija, tu je jasno uočljiva i nelojalna konkurencija – nastojanje da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom za učvršćenje pozicije američkog biznisa i proširenje po svaku cenu njegove zone uticaja u jugoistočnoj Evropi – navedeno je u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.