Rusija: Države koje su uvele sankcije nazvati agresorima

Ruska Državna duma će uskoro razmotriti predlog da se u rusko zakonodavstvo uvrsti novi pojam - 'država agresor', piše današnji moskovski dnevnik izveštaja.

Predlagači izmena zakona, članovi vlaajuće Jedinstvene Rusije Ejvgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa “Deputatski suverenitet”, u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod “zemljom agresorom” podrazumeva država koja
je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim komanijama. Autori navode da je spisak “zemalja agresora” neophodan radi “zaštite osnova ustavnog poretka, obrane zemlje i bezbednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije”. U slučaju da izmene zakona budu usvojene fizička i pravna lica, koja su registrovana u “zemlji agresoru”, ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultativne usluge. Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati koje kompanije će ući u spisak sankcija. Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i konsalting organizacije koje rade u Rusiji – Deloitte, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group, Mackenzie.