Rusija nudi pomoć u istrazi pada ‘boinga 777’

Rusija je ponudila pomoć u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministastvo spoljnih poslova.

Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije. Moskva je pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

I ruski predsednik Vladimir Putin noćas je u razgovoru s holandskim premijerom Markom Ruteom izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije.

Ruski zvaničnici istakli su da je neophodo omogućiti pristup mestu nesreće i prekid vatre u okolini. Proruski pobunjenici su noćas najavili prekid vatre u krugu od 10 kilometara oko mesta pada aviona. Avion Malezija erlajnsa na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur oboren je 17. jula. Poginulo je svih 298 ljudi koji su bili u njemu.