Rusija optužuje SAD: Otet sin ruskog poslanika

Rusija optužila SAD za 'otmicu' sina ruskog poslanika. SAD odgovara da je mladić haker koji krade podatke kreditnih kartica.

Rusija je danas optužila Sjedinjene Američke Države za kršenje bilateralnog sporazuma i “otmicu” Rusa optuženog za više hakerskih napada na maloprodajne kompjuterske sisteme radi krađe podataka sa kreditnih kartica.

Vašington je na optužbe Rusije odgovorio da se, kako je prenela portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, “nikakva otmica sigurno nije dogodila”.

Američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je juče da je tajna služba 5. jula uhapsila sina jednog ruskog poslanika, Romana Valereviča Seleznjova (30), zbog dela koje je počinio u periodu između 2009. i 2011. godine.

Njegov otac, Valelrij Seleznjov, poslanik u donjem domu ruskog parlamenta, saopštio je da “namerava da preduzme sve potrebne korake da zaštiti zakonske interese” svog sina.

U međuvremenu je i rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju navelo da “otmicu ruskog državljanina” smatra “najnovijim neprijateljskim potezom Vašingtona”.

Roman Seleznjov, koji je uhapšen na Maldivima, je u martu 2011. godine optužen po više tačaka, između ostalih za bankarske prevare, izazivanje štete na jednom zaštićenom kompjuteru i tešku krađu identiteta, saopštile su američke vlasti.

U optužnici se dodaje da je Seleznjov izvršio hakerske napade na veb-sajtove više manjih restorana, igraonica i klubova.