Indonezija je danas pogubila šest osoba osuđenih zbog posedovanja droge, uključujući petoro stranaca, saopštio je portparol saveznog tužioca.

Smrtnu presudu je izvršio streljački vod, prenela je agencija AFP. Među strancima su državljani Brazila, Holandije, Vijetnama, Malavija i Nigerije.

Oni su pogubljeni uprkos apelima i molbama međunarodne javnosti i zvaničnika.

Novi predsednik Indonezije Džoko Vidodo je odbacio u decembru prošle godine sve molbe, uprkos tome što su ih uputili EU, brazilska vlada i Amnesti internešenel.

Lična molba brazilske predsednice Dilme Rusef da vlasti Indonezije poštede njenog sugrađanina, bivšeg pilota Marka Moreiru, kao i apel holandske vlade za njenog državljanina Anga Kijema Soeija, “neće promeniti niti odložiti izvršenje smrtne kazne”, zakazano za sutra, rekao je portparol Tužilaštva Toni Spontana.

Pet stranaca i jedna Indonežanka su osuđeni na smrt po više tačaka optužnice za krivična dela počinjena od 2000. do 2011. Oni će biti streljani u parovima, istovremeno, ali na različitim lokacijama.

Spontana je rekao da su osuđenici, među kojima su i Namaona Denis iz Malavija, Nigerijac Danijel Enemuo, Vijetnamka Tran Ti Bič Han, kao i Indonežanka Rani Andrijani premešteni danas u samice.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo odbacio je u decembru zahteve za milosrđe prema njima.

– Ono što činimo je usmereno na zaštitu naše nacije od opasnosti droge. Nema izgovora za dilere droge, i nadam se da će ovo imati zastrašujući efekat – rekao je državni tužilac Muhamad Prasetjo u četvrtak novinarima.

On je dodao da je Vidodo odbacio telefonsku molbu Rusefove da poštedi Moreiru. Predsednik je rekao brazilskoj koleginici da ne može da preinači kaznu jer su sve sudske procedure bile u skladu sa indonežanskim zakonima, prema kojima je Moreira i kažnjen.

Prasetjo je kazao i da egzekucije neće narušiti odnose sa zemljama iz kojih potiču osuđenici.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International) saopštila je da bi planirane egzekucije bile odstupanje od obećanja nove indonežanske vlade da će raditi na poboljšanju ljudskih prava.

Indonezija ima veoma stroge zakone protiv droge i često osuđuje na smrt krijumčare.

Više od 135 ljudi čeka na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, najviše zbog zločina povezanih sa drogom. Oko trećina njih su stranci.loading...