SAD poslala pomoć iz vazduha Kurdima u Kobaneu

Jedan od zvaničnika rekao je da ova misija treba da se smatra kao humanitarni potez, jer se veruje da bi, ako Kobane padne u ruke ekstremista Islamske države, oni ubili Kurde u tom gradu.

Američka vojska iz vazduha je bacila oružje, municiju i medicinsku opremu kurdskim snagama koji brane sirijski grad Kobane od ekstremista Islamske države.

Doprema pomoći iz vazduha obavljena je juče, što je prvi put da se pomoć tom gradu šalje na ovaj način i usledila je posle više nedelja vazdušnih udara na položaje ekstremista kod tog grada u blizini grranice s Turskom.

U sinoćnjem saopštenju američka Centralna komanda saopštila je da su avioni C-130 ispustli više paketa oružja i opreme koje su obezbedile kurdske vlasti u Iraku. Ta oprema treba da omogući nastavak otpora Islamskoj drzavi čiji borci pokusavajud da preuzmu
kontrolu nad Kobaneom.

Turska vlada je ranije saopštila da se protivi bilo kakvom američkom snabdevanju oružjem kurdskih boraca u Siriji. Turska smatra da je glavna kurdska grupa u Siriji ogranak Kurdske radničke partije (PKK), koja se već 30 godina u Turskoj bori za autonomiju Kurdistana i koju
su SAD i NATO označile kao terorističku.

Američka Centralna komanda je u saopštenju navela da su njihove snage sprovele više od 135 vazdušnih napada na snage Islamske drzave u Kobaneu.

U razgovoru sa novinarima američki zvaničnici su naveli da su tri aviona C-130 ispustili 27 paketa koji sadrže lako oružje, municiju i lekove.

Još se procenjuju rezultati misije, ali se smatra da je većina te opreme stigla do kurdskih boraca kojima je namenjena.

Jedan od zvaničnika rekao je da ova misija treba da se smatra kao humanitarni potez, jer se veruje da bi, ako Kobane padne u ruke ekstremista Islamske države, oni ubili Kurde u tom gradu.loading...