SAD zabrinute zbog porasta nasilja – Obama pozvao na kraj sukoba Izraelaca i Palestinaca

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Izraelce i Palestince na uzdržanost i okončanje osvetničkih akata u članku objavljenom u izraelskom listu 'Haarec'. To je Obamin prvi javni komentar od otmice i ubistva trojce izraelskih tinejdžera i očito osvetničkog ubistva mladog Palestinca.

Obama je taj trenutak označio “opasnim”, istakavši da ne može da zamisli bol koji trpe roditelji trojice izraelskih mladića, ali da mu se srce takođe slama zbog bezumnog ubistva palestinskog tinejdžera.

– Obe strane moraju da štite nevine i deluju razumom i uzdržanošću, a ne osvetom i odmazdom – naglasio je Obama.

Njegov članak objavljen je na hebrejskom, arapskom i engleskom jeziku i odražava rastuću zabrinutost SAD zbog nasilja koje uzmiče kontroli, jer se čini da se ionako osetljiva situacija u Izraelu samo još više pogoršava.

Članak je objavljen u ponedeljak uveče, uoči izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze koja bi mogla da potraje, kako je upozorila vojska.

U jutrošnjim izraelskim napadima sa kopna i mora ranjeno je najmanje devetoro Palestinaca.

Izrael je odobrio mobilizaciju oko 1.500 vojnih rezervista za moguću kopnenu invaziju.

Nakon što su tela trojice Izraelca pronađena, Obama je dao kratko saopštenje, ali nije javno govorio o situaciji, podseća Asošijeted pres.

Ovaj članak objavljen u “Haarecu” namenjen je za mirovni samit koji organizuje taj list.

Bela kuća je saopštila da je napisan pre 30. juna, dana kada su trojica izraelskih mladića pronadjeni mrtvi na Zapadnoj obali, nedaleko od mesta gde su oteti 18 dana ranije.

Članak je kasnije obnovljen kako bi se obuhvatili dogadaji koji su usledili. Obama nije pominjao Tarika Abu Kdaira, rođaka ubijenog Palestinca, koji je uhapšsn nakon sukoba s izraelskim vojnicima.

Stejt department je tokom vikenda izrazio “duboku uzmemirenost” što je Abu Kdair, Palestinac koji ima američko državljanstvo jako pretučen.

Predsednik SAD je u članku pohvalio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je pod pritiskom Izraela jer ta zemlja traži da on raspusti novo formiranu vladu jedinstva, osnovanu uz podršku Abasovog Fataha i rivalskog Hamasa.

– U predsedniku Abasu Izrael ima para koji je posvećen dvodržavnom rešenju i bezbednosnoj saradnji s Izraelom – naveo je Obama, koji nije na sličan način pohvalio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

On je samo naveo da je razočaran što su mirovni napori SAD pretrpeli krah ali je najavio da ta zemlja neće odustati.

– Kada politička volja bude postojala da se ponovo posvetmo ozbiljnim pregovorima, SAD će biti tamo, spremne da urade svoj deo – istakao je Obama.