Šerif Kuaši, jedan od dvojice braće dzihadista odgovornih za napad na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" i ubijenih u akciji policije, sahranjen je u predgrađu Pariza uz jako policijsko obezbeđenje, izjavio je za agenciju AFP gradonacelnik gradića Ženvilije.

On je naveo da je Kuaši sahranjen sinoć nešto pre ponoći na groblju u Ženvilijeu, gradiću u predgrađu Pariza u kojem je živeo.

Niko od rođaka nije prisustvovao sahrani, a grob je neobeležen kako ne bi postao mesto hodočašća za islamiste, rekao je gradonačelnik.

Njegov brat i saučesnik masakra u redakciji “Šarli ebdoa” od 7. januara, Said, sahranjen je u petak u gradu Remsu na istoku Francuske, gde je živeo oko dve godine, rekao je za AFP dobro obavešteni izvor.

Sahrana je obavljena uz jako prisustvo policije, u prisustvu nekolicine članova porodice, naveo je isti izvor. Njegov grob je neobeležen, a ime groblja nije otkriveno.

Gradonačelnik Remsa Arno Robine izjavio je da je bio zakonski primoran da prihvati sahranu, ali da se u prvi mah protivio da napadač bude sahranjen u njegovom gradu.

Robine je imao bojazan da bi Kuašijev grob “mogao da postane svetilište za ljude koji bi se okupljali okolo i mesto hodočašća za fanatike”.

Saidova žena odlučila je da ne prisustvuje sahrani, kako bi se zadržala tajnost događaja, rekao je njen advokat Antoan Flasakije.

U napadima na satirični nedeljnik “Šarli ebdo”, jednu policajku u blizini Pariza i jevrejsku prodavnicu u Francuskoj, tokom tri dana, ubijeno je 17 ljudi.

U terorističkom napadu na “Šarli ebdo”, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif (32) i Said (34) Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Satirični nedeljnik u više navrata je objavljivao karikature proroka Muhamed tokom godina, i u svom najnovijem broju, štampanom nakon napada, na naslovnoj strani prikazan je prorok Muhamed kako drži znak “Ja sam Šarli” ispod naslova “Sve je oprošteno”.loading...