Samopromocija: Hilari Klinton hoće da bude predsednica Amerike

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u intervjuu francuskom listu 'Mond' (Le Monde) da je danas više Amerikanaca otvoreno pred idejom o ženi predsedniku i da je u politici najviše inspiriše bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela.

U intervjuu koji je pariskom dnevniku dala dok je boravila u francuskoj prestonici povodom promocije svoje najnovije knjige „Vreme odluka 2008-2013”, Klintonova među svoje najveće uspehe ubraja produbljivanje odnosa sa Kinom, vođenje „resetovanja” odnosa sa Rusijom i reformisanje Stejt departmenta.

Najviše žali, kako kaže, zbog situacije u Siriji, gde smatra da je umerena opozicija zaboravljena i lišena podrške kakvu zaslužuje, i gde se „sada događa ono čega smo se bojali, a što su želeli (sirijski predsednik Bašar al) Asad, Iran i Rusija”.

Na pitanje šta je najveća pretnja po SAD, bivša državna sekretarka odgovara da su to teroristi koji pokušavaju da se dokopaju nuklearne ili radioaktivne naprave, ali i svaka „otpadnička država” koja dođe do nuklearnog oružja kao što je to Severna Koreja.

– Postoje i dugoročne pretnje kao što je opasna želja (ruskog predsednika Vladimira) Putina da vrati vreme… i stvori sferu uticaja u kojoj može da zastršuje druge zemlje – istakla je i dodala da i Kina „pokazuje mišiće” značajnim investiranjem u svoju vojsku.

Hilari Klinton smatra neopravdanim optužbe protiv američkog predsednika Baraka Obame da je slab i neodlučan.

– Možda on treba da bolje objasni svoju metodu kako bi ga ostali bolje razumeli – kaže ona uz podsećanje da je Obama jasno rekao da ne želi da probleme rešava „upiranjem prsta, udaranjem o sto i teškim rečima”.

Klintonovu u politici najviše inspiriše pokojni Nelson Mandela koji joj je, kako navodi, bio prijatelj, a ostao njena „zvezda vodilja” po svojoj spremnosti na oproštaj i zalaganju za pomirenje i jedinstvo.

Upitana kako objašnjava paradoksalnu činjenicu da je veoma popularna u SAD kada se bavi spoljnom politikom, ali da kritike počinju da „pljušte” čim se povede reč o mogućnosti da se ona kandiduje za predsednika, Hilari Klinton kaže da nije iznenađena.

– Politička debata je u u našoj zemlji toliko polarizovana da u Kongresu ništa ne postižemo. To je žalosno jer smo suočeni sa dvema krizama – ekonomskom i krizom demokratije – objašnjava Klintonova, koja sebe opisuje kao iskrenu ženu koja ima svoje mišljenje i iznosi ga, a to „izaziva komentare”.

– Američka politika je kao američki fudbal – borbeni sport – zaključuje Hilari Klinton.